6.5.15

Ресторан за душу

Био сам у једном ресторану.


Наизглед, један од оних обичних ресторана бољег изгледа. И цене су такве. Само, верујте.. то уопште није био обичан ресторан.

Ни најмање.

Ресторан се налази у оквиру једног здања. Власник здања је... најкраће објашњено, Српска Православна Црква. Добила га је као задужбину од брата Јована Стерије Поповића. Да, онај чувени писац, "зачетник српске драме", комедиограф и шта све лепо још не. Заправо, не би било лоше сазнати у једној реченици и да је као министар културе - увео гимнастику у школе. Истина, не обавезну. А и покренуо је нешто што бисмо данас звали "заштита споменика културе". Мало познато? Још мање је познато да је његов стваралачки рад углавном финансирао брат Ђорђе.

Ђорђе је својим радом стекао довољно да помаже брата, а брат се одужио и њему и народу.

Али, нису имали наследнике, ни један, ни други.

Ђорђе Стерија Поповић је зато своје здање, исто оно вршачко здање у коме му се родио брат Јован, завештао Цркви. Једини услов је био да она, Црква, задужбину користи како би помагала младе ђаке, богослове, али и писце.

Но, како то у Србији бива, чак и на територији која у то време није била унутар српских граница као што сада јесте, ондашње здање је врло брзо узела држава. Потом и нека наша држава, која је настала у 20. веку, узе то под све своје.

И, тек по враћању тог здања ономе коме је и остављено, пуних 110 година касније - задужбина је коначно могла да послужи ономе чему је и намењена.

Тамо је сада и тај ресторан.

Наизглед, један од оних обичних ресторана бољег изгледа. И цене су такве. Само, верујте... то уопште није обичан ресторан.

Добар део прихода који оствари - даје за школовање 20 ђака. Сваке године.

И, некако вам мило око срца када се послужите - а знате да, макар мало, чините спомен Поповићима, са надом да ће им душе бити тамо где су желели да буду када их се сећамо. А, док се служите, служите и ђацима. Које, истина, не познајете. Али им, ето, баш ту и баш тако - помажете.



Био сам у једном ресторану. И, верујте... није то уопште обичан ресторан.

1 comment:

  1. Па где се налази тај ресторан?

    ReplyDelete